Informatie & TIPS

Handige tips en weetjes voor de zwangerschap & na de bevalling

kraamverzorging

Hoe zit dat?

  • Zelfstandige kraamverzorgende

    Mijn zorg als zelfstandige kraamverzorgende wordt gewoon vergoed door zorgverzekeraars. 

    Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Ik ben aangesloten bij kraamzorg 1 op 1, hierdoor kan ik met alle zorgverzekeraars samenwerken. Houd er rekening mee dat (zoals bij alle kraamverzorgende) er een eigen bijdrage van €4,60 per uur wordt gerekend, als jij basis bent verzekerd. Weet je dat je in blije verwachting raakt, kan je hier de verzekering op aanpassen. 

  • Gelijktijdige kraambedden

    Het kan wel eens voorkomen dat gezinnen toch tegelijkertijd bevallen, ik streef ernaar de zorgen zo goed mogelijk te plannen met voldoende ruimte ertussen. Toch blijven baby's de baas en kan het voorkomen dat gezinnen gelijktijdig bevallen. 

    In deze situatie kan ik twee dingen doen: of ik ga dubbelen, waardoor ik niet de volledige uren kan leveren in beide gezinnen of ik regel een hele lieve collega kraamverzorgende die voor mij een zorg overneemt. Dit gaat natuurlijk in overleg met jullie. Waar mogelijk zorg ik er altijd voor zelf de zorg te nemen. 

  • Kraamzorg

    Officeel regel je kraamzorg vanaf de 12e week van jouw zwangerschap, wil je zeker weten dat je mij krijgt: bel dan zo spoedig mogelijk.  

Als nieuwe moeder komt er van alles op je af, de 'roze wolk' is lang geen gegeven. De hormonen die je lichaam verlaten, de angst, slapeloosheid, wennen. Zoveel wat er op je afkomt: mama's het is heel normaal, het hoort erbij. Hier zijn wat tips & weetjes die kunnen helpen.

kaboompics_The baby sleeps with the soother
  • Hoe lang ben ik jouw kraamverzorgende?

    Iedere iedere vrouw in Nederland heeft recht op kraamzorg, dit valt gewoon onder de basisverzekering. Het aantal uren kraamzorg is wel afhankelijk van verschillende situaties:

    -Volgens de wet krijg je minimaal 24 uur, dit is verdeeld over 8 dagen.
    -Standaard gaan we uit van 49 uur kraamzorg bij borstvoeding. 
    -Geef je flesvoeding dan heb je recht op 45 uur kraamzorg.
    -Kraamzorg kan maximaal 80 uur bedragen.
    -Als je in het ziekenhuis bevalt, is het aantal kraamuren minder. Dit leg ik in het kopje hiernaast verder uit. 

  • Anders dan de standaard

    Normaal gaan we dus uit van 49 uur in 8 dagen, zo'n 6 uur per dag ben ik bij jullie. Wij overleggen samen hoe we dit het beste kunnen indelen. Zo kan het zijn dat je de eerste dagen wat meer hulp nodig hebt en in de loop van de week wat minder. Natuurlijk ben ik altijd bereikbaar voor vragen. Langzaam wennen jullie aan de nieuwe gezinssituatie, hier help ik jullie met liefde bij. 

    Stel je bevalt in het ziekenhuis en je moet hier blijven, heeft dit ook invloed op de uren. Het aantal dagen dat je in het ziekenhuis bent, worden afgetrokken van de kraamzorg. Één dag ziekenhuis, staat hierbij gelijk aan 6 uren kraamzorg. 

    Soms kan het natuurlijk ook zo zijn, dat jullie meer kraamzorg nodig hebben, wanneer bepaalde situaties zich voorvallen. Dit gaat áltijd in overleg met de verloskundige, ook moet de verloskundige hiervoor tekenen. 

  • Intakegesprek

    Intakegesprek:
    We gaan samen kijken naar jullie nieuwe gezinssituatie, naar het verwachtte aantal uren kraamzorg, waar je graag zou willen bevallen en nog veel meer. Het het gesprek vindt bij jou thuis plaats of via de telefoon.

    Denk vast na over wat jij/jullie van mij verwachten, wat voor voeding je jouw kind zou willen geven, welke spullen je in huis moet hebben of vraag dit aan mij. Ik kan met jullie meedenken over alles. 

Wanneer kom ik?

Houd mij op de hoogte...

Als je thuis bevalt, assisteer ik de verloskundige bij de bevalling. Beval jij in het ziekenhuis, kom ik als je thuiskomt uit het ziekenhuis. Wat heel erg belangrijk is, is dat jullie mij goed op de hoogte houden. Zo kan ik er altijd rekening mee houden om in de buurt te blijven, ik vind het niet erg als dit toch 'vals' alarm blijkt te zijn. Als ik niet goed op de hoogte wordt gehouden, kan ik helaas niet beloven er op tijd te zijn. 

Als je erg laat uit het ziekenhuis thuiskomt, kunnen we samen bepalen of we telefonisch de opstart doen of dat ik langskom. Dit is wat voor jullie het beste voelt, ik pas mij aan op jullie. 

Kokosolie

Het is een et is een natuurlijk product wat fijn is om in de kast te hebben als je een kleintje krijgt. Je kunt het voor van alles gebruiken. 

  • delfina-cocciardi-pzUHHcvJeFU-unsplash
    Babyhuidje

    Kokosolie is een natuurlijk product zonder toevoegingen waardoor het erg goed voor een babyhuidje is. Je kan het gebruiken voor babymassages je kan de haartjes insmeren met kokosolie of je kan de kokosolie in een baby-badje doen. Hierdoor krijgt je baby een zijdezacht huidje. 

irene-kredenets-E95Lpkg-bgc-unsplash
taisiia-shestopal-eVzxSvtvRJE-unsplash

Meconium

Moconium is de eerste ontlasting van jouw kindje, dit zijn afvalstoffen die de baby tijdens de zwangerschap door het doorslikken van vruchtwater heeft binnen gekregen. het bestaat uit een dikke zwarte substantie en is vaak lastig schoon te krijgen. Met een kokosolie veeg je het een stuk makkelijker schoon, ook kan je de billetjes preventief insmeren zodat het niet gaat plakken aan de babyhuid. 

  • fe-ngo-bvx3G7RkOts-unsplash
    Ruwe billetjes

    Kokosolie kan ook heel goed gebruikt worden wanneer het babyhuidje wat ruw is, dit gebeurt vaak bij baby's omdat de ontlasting kan irriteren. Dit natuurlijke product kan voor zoveel doeleinden worden gebruikt. 

Spruw

Spruw is een schimmel infectie die de moeder en de baby kunnen krijgen. Het gaat hier om het mondje en/of de tepel. Je kan preventief je tepel met kokosolie insmeren om spruw te voorkomen. De behandeling van kokosolie is op natuurlijke wijze, helaas zie je toch regelmatig dat er bij spruw meer nodig is om er van af te komen. Hiervoor raad ik je toch aan om even aan de bel te trekken bij jouw huisarts. 

  • raul-angel-mcKqoZh0DkI-unsplash
    Babyacne

    Binnen enkele weken na de geboorte krijgen veel baby's pukkeltjes in het gezicht, die lijken op jeugdpuistjes. Dit verschijnsel heet babyacne. vaak denkt men dat het door de vette borstvoeding komt. Dit is niet het geval, het is in de baarmoeder al geregeld en komt bij de hormonen van mama vandaan. Weersta de verleiding en knijp ze niet uit dit zorgt voor littekens. babyacne is erg goed te behandelen met kokosolie en vaak zie je al snel verschil. 

kelly-sikkema-y1j60Ifj5-M-unsplash
Samen bekijken wij de mogelijkheden.

Bel mij gerust!